Çocuk Acil Bölümüne Başvuran Yenidoğan Olgularının Değerlendirilmesi
Ü. Vatansever, H. Çelik, N. Aladağ, N. Öner, B. Acunaş
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Özet
Giriş: Çocuk Acil birimimize başvuran yenidoğan olgularının sosyodemografik özelliklerinin saptanması.
Gereç ve Yöntem: 01.09.2001 - 31.12.2003 tarihleri arasında Çocuk Acil birimine başvuran 434 yenido- ğan retrospektif olarak başvuru günü, cinsiyet, yakınma nedenleri ve aldıkları ön tanılar açısından incelendi.
Bulgular: Yenidoğan olgular Pediatri Acil birimine başvuran tüm hastaların %5.3’ini oluşturmaktaydı. Olguları n %65’i erkekti. En sık ilk gün başvuru olmuştu (%28.8), daha sonra üç günlük (%8.5) ve beş günlük (%7.6) olgular başvurmuştu. En sık başvuru nedenleri ise sarılık (%39.6), solunum sıkıntısı (%17.5) ve erken doğum (%11.5) idi. ilk gün başvuruların en sık nedeni ise solunum sıkıntısı (%36,8) ve erken doğum (%32) olarak belirlendi. Olguların aldığı en sık ön tanı hiperbilirubinemi (%39) ve respiratuvar distres (%13) idi. Yenidoğan acil başvurularının %67’sinin yatırılarak takip edildiği saptandı. Yatışı yapılan olguların en sık nedenleri; hiperbilirubinemi (%30), respiratuvar distres (%18.6) ve prematürite (%16.2) olarak belirlendi. 3 olgu acil servise eks duhul olarak getirildi.
Sonuç: Çocuk acil servisimize önemli oranda yenidoğan olgusu başvurmaktadır. Başvuran hastaların sorunları nın %39’unun düzey bir veya iki yenidoğan ünitesi olan kuruluşlarda çözümlenebileceği saptanmış olup, bu sorunların çözümlenmesi durumunda prematürelik gibi ileri merkezlerde ve yoğun teknik cihaz gerektiren sorunlara daha iyi hizmet verilebileceği kanısına varılmıştır.