Mehmet DURU1, Güven Kuvandik1, Orhan Veli Özkan2, Mehmet Rami HELVACI3, Hasan Kaya3

1Departments Of Emergency Medicine,medicine Faculty Of The Mustafa Kemal University, Antakya Hospital
2Departments Of General Surgery,medicine Faculty Of The Mustafa Kemal University, Antakya Hospital
3Departments Of Internal Medicine, Medicine Faculty Of The Mustafa Kemal University, Antakya Hospital

Özet

Giriş: insanların üçte biri karnın üst bölgesinde tekrarlayan ağrılardan yakınırlar ve bu hastaların çoğunda altta yatan olası patoloji iritabl bağırsak sendromu’dur (iBS).
Gereç ve Yöntem: Acil servise üst abdomen ağrısı nedeniyle başvuran tüm hastalar ardışık olarak çalışmaya alındı. iBS, olası hayatı tehdit edebilecek karın ağrısı nedeni ile başvuran hastalar hariç Rome II kriterlerine göre koyuldu. Üst abdomen ağrısı diğer nedenleride saptandıktan sonra, sonuçlar iBS olan ve olmayan hastalar arasında karşılaştırı ldı.
Bulgular: Çalışmaya iBS tanısı koyulan 120 hasta ile konulmayan 138 hasta alındı. iBS tanısı konulan hastaların %61.6’sı (n=74), iBS tanısı koyulmayan hastaların ise %42’si (n=58) kadındı (p<0.001). Kronik gastrit iBS grubunun %72.5’inde (n=87), saptanmayan hastalarınsa %36.2’sinde (n=50) mevcuttu (p<0.001). Benzer olarak hem hemoroid prevalansı (%33.3, n=40 vs %15.2, n=21; p<0.001) hem de ürolithiyazis prevalansı (%17.5, n=21 vs %11.5, n=16; p<0.005) iBS saptanan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca depresyon prevalansı da iBS grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001).
Sonuç: iritabl bağırsak sendromu birçok fizyolojik olayın rol oynadığı fizyolojik bir kaskattır; stress gibi psikolojik sorunlarla başlar ve bağırsak disfonksiyonu ile sonuçlanır. iBS kronik gastrit, hemoroid, ürolithiyazis ve depresyon ile ilişkilidir. Bu ilişkileri akılda tutmak iBS’nin hekimler tarafından tanınıp engellemesinde veya tedavi edilmesidinde faydalı olabilir.