Sağlık Personelinin Acil Serviste Zor Havayolu Yönetimine Ait Görüşleri: Anket Çalışması
Murat Durusu1, Selahattin Özyürek2, Gül Pamukçu3, Kerem Pekbüyük4, Betül Akbuğa3, Ahmet Demircan3, Murat Eroğlu5, Mehmet Eryılmaz6
1Diyarbakır Asker Hastanesi Acil Servisi, Diyarbakır
2Diyarbakır Asker Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Diyarbakır
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
5Erzurum Asker Hastanesi Acil Servis, Erzurum
6Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
Özet
Giriş: Bu çalışmada havayolu yönetimi ve zor havayolu uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Dokuz çoktan seçmeli sorudan oluşan bir anket kullanıldı. ilk beş soru ile havayolu yönetimi ve zor havayolu uygulamalarında mevcut durumun tanımlanması, sonraki dört soru ile de sağlık personelinin bu konudaki görüşleri değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya hekim ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 70 kişi dâhil edildi. Çalışma sonucunda acil servislerde havayolu sorumluluğunun %70 oranında acil tıp branşında olduğu, yaklaşık %44 oranında havayolu yönetiminde standart bir algoritim olmadığı gözlendi. Katılımcıların %27’si balon-maske ventilasyonunu özellikle aspirasyon riski nedeniyle güvenli bulmadıklarını ifade ettiler. Yine katılımcıların %95,72’si zaman zaman alternatif havayolu malzemelerine ihtiyaç duyduklarını, ancak %31,42 oranında ellerinde herhangi bir alternatif havayolu malzemesi olmadığını ifade ettiler. Katılımcıların %100’ü bu malzemelerin acil servislerde, %91,42’si hastane öncesinde bulundurulması gerektiğini ifade ettiler.
Sonuç: Acil sağlık hizmetleri ile ilgili uygulamalarda, hizmet ve ihtiyaçların belirlenmesinde bu alanda aktif olarak çalışan sağlık personelinin de görüşlerinin alınmasının önemlidir.