KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalına Trafik Kazası Sonucu Başvuran Sürücülerin Alkol Düzeyleri
Jale Kesen, M. Topbaş, K. Gündüz, M. Yandı
1Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Trabzon
Anahtar Kelimeler: Alkol kullanımı, trafik kazası, acil servis
Özet
GİRİŞ: Trafik kazası nedenleri arasında sürücünün alkollü araç kullanımının önemli bir yer tuttuğu çeşitli yayınlarda bildirilmiştir.
YÖNTEM: Karadeniz Teknik Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda 2000 yılında trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle tıbbi bakım verilen sürücülerin çeşitli özellikleri, geriye dönük dosya tarama yöntemi ile araştırıldı.
BULGULAR: Trafik kazasına bağlı yaralanma nedeni ile acil servise 1 yılda 544 kişinin başvurduğu saptandı. Bu kişilerin 97’sinin (%17.8) motorlu araç sürücüsü olduğu; sürücülerin de 39’unun (%40.2) kan muayenelerinde alkollü oldukları belirlendi. Sürücülerden alkol alan ve almayanlar arasında yaş açısından fark olmadığı; alkollü sürücülerin % 66.7’sinin yasal sınırın (0.5 promil) üzerinde alkollü olduğu; olguların büyük çoğunluğunun (%60.5) acil servise 24: 00-05: 59 saatleri arasında getirildiği saptandı. Alkollü sürücülerin Glasgow Koma Skoru ile kan alkol düzeyi arasında anlamlı bir ilişki vardı (r= -0.44; p=0.039).
SONUÇ: Trafik kazalarında alkol kullanımı önemli bir nedendir. Hastaların bilinç düzeyi değerlendirmesinde kullanılan skorlama sistemleri alkol kullanımından etkilenmektedir.