Faruk OZTURK1, Ismet PARLAK1, Sadiye YOLCU2, Onder TOMRUK3, Bulent ERDUR4, Rifat KILICASLAN1, Ali Savas MIRAN1, Serhat AKAY1

1Department of Emergency Medicine, Bozyaka Training and Research Hospital, Izmir
2Department of Emergency Medicine, Bozok University Faculty of Medicine, Yozgat
3Department of Emergency Medicine, Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Isparta
4Department of Emergency Medicine, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli

Anahtar Kelimeler: Kardiopulmoner arrest; kapnometre; resüsitasyon

Özet

Amaç

Çalışmamızda acil servise kardiyopulmoner arrest ile gelen hastalarda kapnometre ile ölçülen endtidal karbondioksit seviyelerinin uygulanan KPR'nin etkinliği ve hasta sağkalımının göstergesi olarak kullanılabileceğinin araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem

Acil servisimize göğüs kompresyonuna başlanarak entübe edilen (acil ambulansla getirilmişse tüp kontrolü yapılan) ve gögüs kompresyonun ikinci dakikanın sonunda ya da 150 bası sonrası ilk ölçülen end-tidal karbondioksit (ETCO2) değeri 0. dakika ETCO2 olarak kabul edildi. Daha sonra beşer dakika ara ile ETCO2 değerleri kaydedildi. Hastaların demografik verileri, kronik hastalık varlığı, 112 ile gelmişse neyle solutulduğu, hastane öncesi KPR uygulanması, hasta arrest ritmi, kan gazı değerleri, tahmini arrest süresi ile hastanın spontan dolaşımın dönme süresini içeren parametreler kaydedildi.

Bulgular

Çalışmaya alınan 97 olgunun 56'sı hastane dışı (HDKA), 41'i hastane içi gelişen arrest (HIKA) hastalardan oluşmaktaydı. Spontan dolaşıma geri dönen (SDGD) 50 olgudan sadece bir tanesinin ilk ETCO2 düzeyi 10 mmHg nın altında olarak ölçüldü. Son ETCO2 düzeyi ortalamaları SDGD'lerde 36.4±4.46, hayatını kaybedenlerde 11.74±7.01 olarak bulundu. Asistoli, NEA, VF/VT ritimlerinin tamamında SGDG olgularında ETCO2 düzeyleri exitus olanlardan yüksekti (p=0.001). Hastane içi nabızsız elektriksel aktivite (NEA) hastaların ve hastane dışı asistolik hastaların, SDGD olgularında ETCO2 değerleri eksitus olan olguların ETCO2 değerlerinden yüksekti.

Sonuç

Acil servislerde KPR uygulanan ve kapnometre ile izlenen hastalarda ETCO2 düzeyi sağ kalım, KPR'nin etkinliği ve devamı açısından yol göstericidir bu yüzden KPR uygulanan tüm birimlerde kapnometre kullanımının uygun olacağını düşünüyoruz.