Ali Ekşi1, S. Çelikli1, G. Ö. Yıldırım1, N. M. Özmutaf2, Y. Sezer2, İ. Ünlüoğlu3

1Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu
2Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu
3Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Özet

Giriş: 2001 yılında ülkemizdeki ilkyardım eğitimi ile ilgili önemli bir adım atıldı ve Sağlık Bakanlığı tarafından "ilkyardım yönetmeliği" yayınlandı. Bu yönetmelik çok tartışılmasına rağmen ilk olması nedeni ile önemlidir. Bu çalışmada ilkyardımcıların karşılarına çıkabilecek bürokratik işlemlerden ne derecede etkilendiklerini belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışma için ilkyardım gerektirecek bir durum ile sık karşılaşabilecek grupları seçmeye özen gösterdik. Çalışmaya katılanların önemli bir kısmı polis memuru, üniversite öğrencisi ve fabrika işçilerinden oluşturuldu. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri ve bürokratik işlemlere ilişkin sorular içeren anket formu verildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların %52.99’nu daha önceden ilkyardım eğitimi almış, %46.79’unu ise daha önceden bir ilkyardım eğitimi almamıştı. Katılımcıların %20.51’i ilkyardım uygulaması gereken bir durumda karşısına çıkabilecek bürokratik işlemlerden çekindiğini ve olaya herhangi bir müdahalede bulunmayacağını belirtirken, %41.02’ı da bürokratik işlemlerden çekineceğini ama buna rağmen olaya müdahale edeceğini belirtmiştir.
Sonuç: ilkyardım eğitimi alma oranı düşük olmakla birlikte, ilkyardım uygulamalarındaki bürokratik işlemlerin uygulamacılar için çekince oluşturduğu kanısındayız.