H. Türkan, Mustafa Serinken, S. Şener, O. Çınar, A. Tansel, M. Eroğlu

Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Acil Tıp Anabilim Dalı

Özet

Giriş: Hastane dışı kardiyak arrest olgularında, olay yerindeki kişilerce başlatılması gereken temel yaşam desteği (TYD) uygulamaları sağ kalımı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, meslekleri gereği bu yaşam kurtarıcı uygulamaları başlatmak zorunda kalması muhtemel sağlık personeli, polis memuru, itfaiye memuru ve öğretmenlerin TYD bilgi ve beceri düzeyleri araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 01. 09. 2003 – 01. 12. 2003 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) acil tıp anabilim dalı eğitim salonunda gerçekleştirildi. 99 sağlık personeli, 55 polis memuru, 46 itfaiye personeli ve 51 öğretmen katıldı. Katılımcıların TYD ile ilgili sözlü sorulara verdikleri cevaplar ve maket üzerindeki uygulamaları değerlendirildi.
Bulgular: Genel olarak TYD uygulamalarında başarı düzeyleri, sözel sorulardaki başarı düzeylerine oranla düşük saptandı. Katılımcılar TYD uygulamalarından en çok ‘‘hava yolu açma’’ ve ‘‘bak-dinle-hisset’’ manevraları nda zorluk çektiler. Meslek grupları arasında en düşük başarı oranı öğretmenlere aitti.
Sonuç: Polis memuru, itfaiye personeli ve öğretmenlerin TYD bilgi ve beceri düzeyleri yeterli değildir. Bu tür meslek gruplarına yönelik eğitimler düzenlenmeli ve bu eğitimlerde maket üzerinde uygulamalara önem verilmelidir. Anahtar kelimeler: Meslek grupları, temel yaşam desteği.