Mustafa SEVER1, Özgür KARCIOğLU2, Özgür Aslan3, Fidan SEVER4, ismet PARLAK5, Murat Ersel6

1Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Şanlıurfa
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi,acil Tıp Anabilim Dalı,izmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi,acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
4Bornova Şifa Tıp Merkezi, İzmir
5Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Mersin
6Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Özet

Giriş: Bu çalışmadaki amacımız acil servis (AS) hekimlerince yorumlanan elektrokardiyografilerin (EKG) doğruluğunu ve güvenilirliliğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: AS’te ardışık olarak EKG’si çekilen 301 erişkin hasta çalışmaya alındı. Olgulardan biri uygunsuz EKG çekimi nedeniyle çalışmadan çıkartıldı. Olguların EKG’leri kardiyoloji uzmanı (KU) ve acil tıp uzmanı (ATU) tarafından birbirinden bağımsız ve kör yöntemle üç kategoride değerlendirildi (kategori I: klinik önemi olmayan veya minör, kategori II: potansiyel klinik önemi olan, kategori III: klinik önemi olan veya majör). KU tarafından yapılan yorumlar altın standart olarak kabul edildi. KU ve ATU tarafından değerlendirilen EKG’lerin yorum uyumluluğ u kappa testi kullanılarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Anormal EKG’leri yorumlamada KU ile ATU arasındaki uyumsuzluk oranı %42.2 saptandı. Bunlardan 10’u ( % 3.3) majör, 22’si (%7.3) potansiyel klinik önemi olan, 95’i (%31.6) minör EKG bulguları içerirken, 21’i (%7.0) yanlış yorumlanmış normal EKG’lerdi. KU ile ATU arasındaki toplam uyumsuzluk %49.2’dir (n=148, p<0.05, CI: %95). KU ile ATU arasındaki yorum uyumsuzluklarında en sık saptanan bulgu; nonspesifik ST-T segment değişiklikleri ve atriyal genişleme veya hipertrofi değişikliklerini tanıyamama oldu.
Sonuç: Çalışmamızda, KU ile ATU arasında AS’te çekilen EKG’lerin yorumlanmasında, anlamlı uyumsuzlukların bulunduğunu saptadı k. ATU’larının periyodik yapılan, hızlandırılmış EKG yorum seminerleri, eğitim saatleri içinde olgu senaryoları ile bilgilerinin tazelenmesi ve sıkça yapılan kalite değerlendirmeleri yoluyla becerilerinin test edilip, geliştirilerek korunması uygun olacaktır.