Şenay Karadağ Arlı1, Fatma Eti Aslan2, Sevim Purisa3

1Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi, Acil Servis, İstanbul
2Marmara Üniversitesi, Hyo Cerrahi Hastalıkları Hemflireliği Anabilim Dalı, İstanbul
3İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Bilim Dalı, İstanbul

Özet

Giriş: Bu çalışma, acil serviste hasta şikayetlerini değerlendirmek ve memnuniyet düzeyini saptamak amacıyla yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik olarak planlanan çalışma, 09 Aralık 2006-30 Haziran 2007 yılında istanbul’da özel bir hastanenin acil servisinde, 1514 hastanın katılımıyla yapıldı. Veriler 13 sorudan oluşan “Bireysel Özellikler Formu” ve 35 sorudan oluşan “Hasta fiikayetlerini Değerlendirme Formu” ve beşli triyaj sistemini içeren “Triyaj Kategorileri Formu” aracılığı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı.
Bulgular: Hastaların %70’inin 16-43 yaş aralığında, %57’sinin kadın ve %76’sının triyajının dört olduğu, %62,3’ünün (n=943) acil servisten aldıkları hizmetten “çok memnun” oldukları belirlendi. Buna karşın sağlık sorununu “çok ciddi” olarak tanımlayanların acil servisten genel olarak “hiç memnun” olmadığı ve ilk acil girişime başlama süresi uzadıkça verilen acil bakımdan memnuniyetsizliğin arttığı belirlendi. Ancak aradaki farklar istatistiksel olarak anlamlı olsa da, klinik olarak anlamlı değildi. Acil hasta şikâyetleri arasında “odalarda yataklar arasındaki perdelerin varlığı ve yatakların rahat olmaması” ilk sırada yer aldı.
Sonuç: Acil hastası özelliği gereği en kısa sürede hizmet almayı istemektedir. Acil hastaya en kısa sürede ilk acil girişimlerin başlatılabilmesi için disiplinler arası bir yaklaşımla gerekli protokollerin hazırlanması ve bu protokoller doğrultusunda bakım verilmesi gerekir. Acil hasta memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesinde daha farklı popülasyonlar ile yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.