Seçgin Söyüncü, Özlem Yigit, Bedia Gülen

Department Of Emergency Medicine, Akdeniz University School Of Medicine, Antalya

Özet

Giriş: Gebelik materyalinin uterus dışına yerleşmesi ektopik gebelik (EG) olarak tanımlanmaktadır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %2’si ektopik gebeliktir. Ektopik gebelik rüptürü birinci trimesterde yaşamı en fazla tehdit eden acil durumdur. Bu çalışmanın amacı ektopik gebelik ile acil serviste değerlendirilen hastalardan stabil olmayanların prevalansını saptamak ve risk faktörlerini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma geriye dönük olarak 2002-2007 yılları arasında, yıllık hasta sayısı 50.000 olan üniversite hastanesi acil servisinde gerçekleştirildi. Ektopik gebelik tanısı alan hastalar hastanemizin bilgisayar tabanlı veri tabanı (Mediacil®) taranarak saptandı. Hastaların demografik verileri, acil servise başvuru şikâyetleri, başvuru vital bulguları ve ektopik gebelik risk faktörleri kayıt edildi.
Bulgular: Çalışma süresince boyunca ektopik gebelik tanısı alan 63 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortalaması 29,9±5,3 (minimum 21 - maksimum 44) idi. Çalışma periyodu süresince acil servisteki ektopik gebelik prevalansı %3,4 olarak bulundu. Ektopik gebelik tanısı ile acil serviste değerlendirilen hastaların %9,5’inde (n=6) stabil olmayan vital bulgular mevcut iken hastalardan, %6,4’ü (n=4) senkop nedeniyle acil servise başvurdu. Ektopik gebelik saptanan 63 hastanın risk faktörleri geriye dönük olarak incelendiğinde; yüksek riskli %20,6, orta riskli %27 ve düşük riskli ile risk olmayan grup %52,4 olarak saptandı.
Sonuç: Ektopik gebelik nedeniyle acil servise başvuran hastalarda en sık görülen şikâyet karın ağrısı ve vajinal kanamadır. Daha önceden ektopik gebelik öyküsü olan hastalar yeniden ektopik gebelik gelişimi açısından risk altındadırlar. Doğurganlık çağındaki tüm bayan hastalarda vital bulgularına bakılmaksızın ektopik gebelik göz önünde bulundurulmalıdır.